Waarvoor kan de aquatrainer worden gebruikt?

Het is de ideale manier om bepaalde spiergroepen te trainen, zonder de blessure te overbelasten. Het lopen in water kost het paard veel kracht, doordat het tegen de druk van het water in loopt. Hierdoor gaat het paard het gehele lichaam gebruiken. De aquatrainer kan in een vroeg stadium van een blessure ingezet worden en versnelt het herstelproces.

Het niveau van het water bepaalt welke spieren en pezen getraind worden. Bij een laag waterniveau zal het paard de rug-, schouder- en achterhandspieren trainen. Het waterniveau is minimaal zo hoog dat de hoeven van het paard niet boven het water uitkomen bij het lopen. Dit versterkt de rugspieren en buiging in de gewrichten. Als het paard in het water loopt zal het enerzijds een opwaartse kracht van het water op het lichaam ondervinden en anderzijds water verplaatsen door te bewegen. Bij het verhogen van de waterstand zal de opwaartse kracht van het water het paard ‘lichter’ maken. Dat wil zeggen dat bij de beweging van het paard de belasting op gewrichten en pezen vermindert.

In de aquatrainer loopt het paard rechtuit, in balans en hoeft niet te corrigeren voor een ruiter. Het zal een langere paslengte gaan maken en sterkere rug en buikspieren ontwikkelen (Core stability). Hierdoor is het ook ideaal om te gebruiken voor conditieopbouw bij gezonde paarden.

Er wordt gebruik gemaakt van koud water, wat gelijk een koelende functie heeft op gewrichten en pezen. Dit zorgt er tevens voor dat het paard zijn warmte kwijt kan tijdens het trainen.

De  snelheid van de band is te variëren, waardoor er per individueel paard een goede trainingsopbouw kan worden gecreëerd.

De hellingshoek van de lopende band is te veranderen, zodat het paard omhoog kan lopen. Hierdoor is per training te bekijken hoeveel het paard aan kan. Zo kan het paard op een gecontroleerde manier spieren opbouwen en in balans komen, terwijl het aan het genezen is van een blessure.

De aquatrainer is te gebruiken voor:

Blessures;

  • Pees- of spierproblemen
  • Botproblemen
  • Rugproblemen
  • Schouder problemen
  • Instabiel bekken/heiligbeen (bijvoorbeeld na veulenen)

• Spiermassa, conditie en balans trainen
• Herstel na operaties
• Wonden, mok

15-years